Interview met succestrainer Peter Epe

“Voor het eerst ben ik ‘meegenomen’ in het keepersvak….”

Succestrainer mag je hem wel noemen. Peter Epe. Vijf keer haalde hij in de afgelopen 11 jaar het kampioenschap met verschillende clubs binnen alvorens afgelopen seizoen bij VV Zeewolde neer te strijken. Een nieuwe uitdaging die hij met de eerste selectie ook weer als kampioen af wist te sluiten.

Maar toch beleefde de zeer ervaren oud-trainer van o.a. DVS ’33 het afgelopen seizoen voor hem totaal iets nieuws. Bij VV Zeewolde kwam hij in aanraking met Goalkeeper Development NL (GDN). VV Zeewolde is afgelopen seizoen begonnen met de keepersopleiding bij de club te structureren en professionaliseren voor de jeugdkeepers door de inzet van ‘Keepersontwikkeling’ van GDN. Omdat de club tevens voor de hoofdselectie voor een uitdaging stond aan het begin van het seizoen door het ontbreken van een keeperstrainer, heeft GDN in de persoon van Sjoerd Rijper, dit op zich genomen. Uiteraard volledig uitgevoerd in de vorm van het GDN concept ‘Keepersontwikkeling’. Hoe heeft de gedreven hoofdtrainer, die al zoveel in de voetbalwereld heeft gezien en meegemaakt, de aanpak van GDN ervaren en wat is zijn conclusie na een jaar samenwerken met GDN?

Peter, laten we beginnen met de felicitaties met wéér een kampioenschap. Nu met VV Zeewolde. Elk kampioenschap is altijd weer iets bijzonders. Wat maakt dit kampioenschap voor jou bijzonder?

Voor het eerst in de 4e klasse. Al moet ik bekennen dat het mij meer energie heeft gekost dan bij de andere verenigingen waar ik werkzaam ben geweest. Ik miste die echte voetbalcultuur rond het 1e elftal. Het was zaak om dat te veranderen en dat is gelukt. Door dat dit zo snel is gebeurd, maakt dit kampioenschap voor mij wel heel bijzonder.

Peter Epe (midden) met zijn assistenten
Peter Epe (midden) met zijn assistenten

Dit was je eerste seizoen bij VV Zeewolde. Hoe heb je het ervaren?

Heel erg leuk! Een club om te bouwen. De gedachten van Zeewolde om meer resultaat te behalen sprak mij zeer aan en daarom kunnen we met de juiste mensen de juiste visie neerzetten. VVZ is een grote vereniging met 1.200 leden, een enorm grote jeugd en een goede jeugdopleiding. Er komen uit de jeugd continu goede junioren door, die je zo kunt inpassen. Dit seizoen hebben drie 1e-jaars O19-1-spelers hun debuut in het 1e elftal gemaakt.

Je hebt ook kennis mogen maken met GDN. Een organisatie die bij verenigingen werkt aan het beter opleiden en begeleiden van keepers. Was je bekend met een dergelijke aanpak?

Nee totaal niet. Natuurlijk heb ik met meerdere keeperstrainers mogen werken. Maar die deden voornamelijk hun eigen ding. Met GDN heb ik gezien hoe het ook anders kan. Dat een keeper veel meer bepalend kan zijn voor het behalen van eindresultaten dan ik er voorheen vanuit ging.

Op welke manier heeft het concept van GDN je als hoofdtrainer geholpen?

Enorm! Voor het eerst ben ik ‘meegenomen’ in het keepersvak en ben ik gaan nadenken over de vele facetten die daarbij komen kijken. Deze werden als eerste duidelijk toen ik de nulmeting en de jaarplanningen van de keepers zag. De uitgebreide beoordelingen en analyses van de keepers die ik periodiek kreeg van GDN gaven mij een goede inzage in hun ontwikkeling. Ontwikkeling die ik ook herkende tijdens wedstrijden. De hoofdtaak van een keeper blijft dan wel het tegenhouden van ballen, maar ik merk wel dat er veel meer bij komt kijken om een keeper compleet te maken zodat hij ook bepalend kan zijn op andere manieren. Er is voor mij een (keepers)wereld opengegaan.

Hoe beoordeel je de ontwikkeling van jouw keepers en welke invloed heeft dit gehad op het elftal en resultaten?

Die zijn aantoonbaar beter geworden. Zo is onze 1e keeper (Romero Butz) nu een veel completere keeper dan aan het begin van het seizoen. Hij heeft op cruciale momenten ballen gepakt die hij voorheen wellicht niet had gehad, ook coacht hij nu veel meer en beter. Ik wil niet het hele kampioenschap van dit seizoen aan hem toerekenen, maar hij heeft er een heel belangrijk aandeel in gehad. Ook de 2e keeper (Janou Smid) is nu veel verder dan aan het begin van het seizoen. Hij heeft laten zijn een volwaardige stand-in te kunnen zijn indien het nodig mocht zijn geweest.

“Ik heb altijd 10 mensen gecoacht. Dat zijn er nu 11.”

GDN wil beter opgeleide keepers met leiderschap in het voetbal. Op welke manier heb je jouw keepers zien veranderen dit seizoen?

Dit is mooi te zien geweest bij Romero. Hij was aan het begin van het seizoen heel erg met zichzelf bezig en nu organiseert hij de hele achterhoede. Hij voelt zich daar nu heel verantwoordelijk voor en eist van de spelers in de achterste linie opperste concentratie en scherpte om goed in de organisatie te blijven spelen. Door de gerichte coaching en communicatie die hij voert zorgt hij er voor dat het aantal kansen voor de tegenstanders aanzienlijk verminderd zijn. Dit is terug te zien in het aantal tegendoelpunten dit seizoen. 19. Ver uit het laagste in de competitie.

Tot slot Peter, wat is je conclusie na een jaar werken met GDN?

Ik kan iedereen aanraden met GDN in zee te gaan, je keepers gaan er aantoonbaar op vooruit. Wel heeft dit ook met de persoon van Sjoerd Rijper te maken: zijn gedrevenheid, enthousiasme en perfectionisme zijn karaktereigenschappen die het werk van GDN tot een succes maken. Hij eist 100%, niet 99%. Er is geen ruimte om niet het maximale eruit te halen.

Mijn eindconclusie als hoofdtrainer; Ik heb altijd 10 mensen gecoacht. Dat zijn er nu 11!

Romero Butz (links), Sjoerd Rijper (midden) en Janou Smid (rechts) met de schaal na het behalen van het kampioenschap 2018/2019
Romero Butz (links), Sjoerd Rijper (midden) en Janou Smid (rechts) met de schaal na het behalen van het kampioenschap 2018/2019
Blijf op de hoogte. Volg ons op social media
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

googlefaebf658bdf2e112.html
error

Vond je dit leuk om te lezen? Blijf op de hoogte van al ons nieuws via social media.