Haalt u het maximale rendement uit de keepers en hun trainers?

U bent betrokken bij een voetbalorganisatie. Vraagt u het zich het volgende dan eens af:

  • Hoe is het gesteld met het niveau van uw jeugdkeepers binnen onze club?
  • Voldoet het niveau van de keepers en keeperstrainers aan de ambitie en visie van de club?
  • Bestaat de keepersopleiding uit een gestructureerde opleiding gebaseerd op een totaal leerplan?
  • Worden er persoonlijke jaarplanningen en doelstellingen opgesteld voor de keepers die zijn afgestemd op de jeugdopleiding?
  • Is de keepersopleiding geheel geïntegreerd in de jeugdopleiding? 
  • Vinden er integratietrainingen plaats waarbij de samenwerking tussen keeper en verdediging tot in de details getraind worden en ook de andere aspecten van het keepen getraind worden?
  • Stroomt er elk seizoen weer een keeper vanuit de eigen jeugdopleiding door die kan concurreren met de keeper van de hoofdmacht? 

Kortom; haalt uw voetbalorganisatie het maximale rendement uit de jeugdkeepers, de keepersopleiding en keeperstrainers?

Keepers, het is en blijft voor velen een vreemd volkje. Wat moet je toch met zo’n mafkees die het als een sport ziet zich elke wedstrijd weer tot moes te laten schieten en de meest vreemde capriolen uit moet halen om zijn doel ‘schoon’ te houden? Is het nou een eenling of hoort de keeper er nou echt bij? Keepers worden tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks begrepen. Helaas heeft dit bij veel voetbalverenigingen ertoe geleid dat keepers het zogenoemde ‘ondergeschoven kindje’ is geworden en moeten we concluderen dat dit in veel gevallen nog steeds is.

Gelukkig veranderd heel langzaam de visie op een keeper. Er wordt steeds meer aandacht aan keeperstrainingen besteed vanuit de verenigingen. Zo ook Jan de Bakker, groenteman van beroep en oud-keeper van het 1e elftal van de plaatselijke voetbalvereniging. Hij heeft zich opgeworpen om de selectiekeepers van de jeugd bij de vereniging de kneepjes van het keepersvak bij te leren. Vol overtuiging en met veel beleving staat Jan twee avonden in de week op het voetbalveld. Jan doet het met veel plezier maar worstelt met één ding: “Ik ben dan altijd wel een verdienstelijk keeper geweest, maar ook ik heb vroeger niets meegekregen over de basis van het keepen. Ik heb zelf nooit keeperstraining gehad. Een goede ondersteuning bij het geven van keeperstraining zou zeker welkom zijn.”

Jan stapt naar Piet Groenteman, bakker van beroep en de Hoofd Jeugdopleidingen van dezelfde plaatselijke voetbalvereniging en legt zijn verhaal uit. Piet, die altijd in is voor verbeteringen binnen zijn opleiding en de ontwikkeling van zijn trainers en jeugd stimuleert, vindt het een uitstekend idee. “Maar,” zegt hij; “Laten we dan de hele keepersopleiding goed opzetten. Voor zowel de selectiekeepers als de breedtekeepers. Eentje die aansluit bij onze eigen jeugdopleiding, met de visie van de club. En met een echt leerplan wat geïntegreerd wordt in onze jeugdopleiding. Waar we de selectiekeepers gaan opleiden vanuit de basis met persoonlijke jaarplanningen en doelstellingen, en door integratietrainingen met het elftal ontwikkelen we ook de andere aspecten van de keeper. Natuurlijk toetsen we de vooruitgang en de ontwikkeling van de keeper en dat kan ons ook weer kan helpen een goede inzage te geven welke indeling we volgend seizoen kunnen gaan maken. Dit alles gaat echt bijdragen aan betere keepers die straks, wanneer zij de opleiding hebben afgrond, ook een directe concurrent van de keeper van het 1e elftal kunnen zijn. En als laatste”, besluit Piet zijn overtuigende wensenlijstje; “Krijg jij iemand met veel knowhow die je hierbij gaat begeleiden en ook op het veld met je meekijkt om je tips en tricks te geven. En als alles staat, word jij Hoofd Keepersopleidingen.” Jan kijkt verheugd en is onder de indruk. “Dit klinkt allemaal geweldig maar hoe lang duurt dit wel niet?” vraagt hij. “Dit wordt in twee seizoenen geheel voor je neergezet” vervolgt Piet. “Je denkt toch niet dat ik het wiel opnieuw ga uitvinden. Bovendien heb ik die knowhow niet. Ik bel nu met Goalkeeper Development NL, dan hebben we volgende week de presentatie en kunnen we de week er op al gaan starten.”

En zo geschiedde dus. Steeds meer verenigingen zien de bijdrage van een keeper leiden tot beter voetbal. Het unieke concept waarmee de Ondersteuning en Begeleiding van GDN keepers ontwikkelt en het leiderschap aanleert, leidt tot beter voetbal.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

googlefaebf658bdf2e112.html