Blog: “Een keeper is één van de elf, dus een voetballer!”

“Een keeper is één van de elf, dus een voetballer!”

Een gevleugelde uitspraak vanuit het gedachtegoed van de KNVB.

Deels is deze beredenering juist, maar voor wie keepers in het voetbal een warm hart toedraagt of ervaring heeft als keeper en/of keeperstrainer, is het een moeilijke opgave dit ook zo te benaderen dan wel te verteren.

De rol van een keeper is immers toch echt anders dan die van een veldspeler.

Het is een woensdag en ik ben vanuit mijn toenmalige rol als KNVB keepersscout bij het Jeugdplan Nederland op gesprek in Zeist. Het doel van het gesprek is mijn ervaringen vanuit deze functie te bespreken met de KNVB Academy. Elke week bezoek ik verenigingen op zoek naar talentvolle keepers die misschien een plaatsje kunnen bemachtigen bij de selecties van het KNVB Jeugdplan om zich van daaruit nog in de kijker te spelen bij een BVO. Ik spreek tijdens mijn bezoeken Hoofd Jeugdopleidingen, Technisch Coördinatoren, Keeperscoördinatoren, trainers en keeperstrainers. Wat opvalt is dat ik steeds dezelfde vragen krijg. Het gesprek wat ik nu in Zeist heb is naar aanleiding van deze vragen.

Terug naar het gesprek. “Een keeper is één van elf, dus een voetballer!” hoor ik mijn gesprekspartner van de KNVB zeggen. Ik kijk hem enigszins verbaasd aan. Dat is kort door bocht, denk ik bij mijzelf en probeer deze uitspraak te begrijpen. Ik ben zelf meer dan 20 jaar keeper geweest en vervolgens op verschillende niveaus zowel nationaal en internationaal keeperstrainer, maar zo heb ik het keepersvak nooit bekeken. Volgens het Nederlandse principe moet een keeperstrainer kunnen ‘meevoetballen’, wordt mij vervolgens uitgelegd. Ik kijk hem nog steeds verbaasd aan en de eerste gedachte die op dat moment in mij naar boven komt zijn de eerste woorden van Frans Hoek die ik hoorde ten tijden van de basiscursus die ik jaren geleden volgde; “De primaire taak van een keeper is om doelpunten te voorkomen.” In een splitsecond doemen er een heleboel vragen op in mijn hoofd;

  • Beredeneert de KNVB het voetbal alleen maar vanuit balbezit?
  • Is het daarom dat we kampioen zijn in het achteruit spelen en in het meer balbezit hebben, maar dan toch aan het kortste eind trekken?
  • Misschien moeten we de rol van de keeper maar dan net zo hanteren als in het handbal. Een extra veldspeler inbrengen voor de keeper om in de aanval meer druk te kunnen zetten.

Dat laatste is natuurlijk gekheid, maar het toont aan dat de unieke rol van de keeper niet voldoende op zijn waarde geschat wordt door de KNVB.

Om even iets duidelijk te maken: ‘Een keeper is misschien wel de belangrijkste persoon op het veld. Met de bevoegdheden en taken van een keeper kun je als team in staat zijn altijd minimaal gelijk te spelen.’

Na een goed gesprek van twee uur zijn we eigenlijk nog weinig opgeschoten. Ik heb mijn gesprekspartner getracht duidelijk te maken dat een keeper wel degelijk een aparte functie heeft en zeker geen voetballer is. Wel één van de elf, daar moet ik hem gelijk in geven. Maar blijkbaar heeft de KNVB hier een geheel andere mening over.

Maar wat waren nu de vragen die aanleiding gaven voor dit gesprek?

De KNVB doet veel aan begeleiding en sturing bij voetbalverenigingen. Daarom werd ik als keepersscout van de KNVB tijdens mijn bezoeken door technisch bepalende mensen benaderd met vragen als; Kun je ons ook iets meer vertellen over hoe wij onze jeugdkeepers het beste kunnen begeleiden, het beste kunnen trainen of zelfs; het opzetten van een goede jeugdkeepersopleiding? Vragen die ik vanuit mijn persoonlijke ervaring makkelijk kan beantwoorden. Maar ik ben op bezoek namens de KNVB en draag daar hun filosofie uit, niet het mijne. Maar omdat de positie van de keeper ook nog steeds bij de KNVB het ondergeschoven kindje is, was dit voor mij de aanleiding om te proberen hier verandering in te krijgen. Het antwoord van de KNVB is inmiddels duidelijk: “Een keeper is één van de elf, dus een voetballer.” Nader verklaard; we gaan er geen extra aandacht aan schenken dan als aan een veldspeler.

Dit gehele gesprek met de KNVB Academy vond plaats in het seizoen ‘15/’16 en leidde uiteindelijk tot het ontstaan van Goalkeeper Development NL in. De ondersteuning en begeleiding van voetbalverenigingen op keepersgebied en wat invulling geeft aan de vraagstukken over keepers waar verenigingen mee zitten. Inmiddels zijn er vier grote verenigingen die dit seizoen als eerste deze ondersteuning krijgen. In samenwerking met oud profkeepers Sander Westerveld en Dennis Gentenaar die als adviseurs op de achtergrond meedenken, wordt er keihard gewerkt aan een goed concept dat verenigingen helpt bij het ontwikkelen van betere keepers en een jeugdkeepersopleiding af te stemmen op de eigen jeugdopleiding van de vereniging. Inmiddels heeft dit geleid tot de titel; ‘het ontbrekende puzzelstukje bij verenigingen!’

“Een keeper is één van de elf, maar wel de belangrijkste!”

-Sjoerd Rijper-, founder en eigenaar Goalkeeper Development NL

December 2016

Blijf op de hoogte. Volg ons op social media
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

googlefaebf658bdf2e112.html
error

Vond je dit leuk om te lezen? Blijf op de hoogte van al ons nieuws via social media.